Search
Generic filters
Exact matches only

Verslag NVA AGA Fellowship

Van 8 t/m 14 september reisden twee Nederlandse en twee Duitse fellows door Nederland en Duitsland om daar verschillende klinieken te bezoeken. Hieronder een verslag van de Nederlandse deelnemers Sander Schouten en Bart Jan Veen.

Zondag 8 september

Op zondagavond startte ons fellowship en werden we, nadat we ingechecked waren in Hotel James in Rotterdam centrum, ontvangen door onze host Alexander van Wulfften Palthe in het restaurant 1Nul8. Heerlijk gegeten en kennisgemaakt met de andere fellows Bart Jan Veen (UMC Groningen) , Frances Weidermann (Universitätsspital Spitalstrasse, Basel, Schweiz) , Christian Weber (Klinik für Unfallchirurgie und Wiederherstellungschirurgie, Sektion Sporttraumatologie, Aachen, Deutschland) en ook de collega´s van Alexander van Wulfften Palthe uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland: Sjoerd Rutten en Sorin Blendea.

Maandag 9 september

Na een heerlijk ontbijt startte ons fellowship dan ook echt. Met de taxi werden we op de plek van bestemming voor die dag gebracht. Bij aankomst  in het Franciscus Gasthuis & Vlietland bleek dat het operatieprogramma in het geheel op onze komst was afgestemd. Er werd geswitcht tussen verschillende operatiekamers waarbij we konden meekijken bij een VKB-reconstructie door Sorin Blendea, een pols arthroscopie door Roland Klein-Nagelvoort, een anterieure enkel arthroscopie door Bryan Chander en een arthroscopische cuff repair door Sjoerd Rutten. Na dit operatieprogramma zijn we samen met Alexander van Wulfften Palthe met de watertaxi met uitzicht op de skyline van Rotterdam terug naar het centrum gevaren, waarna we met de trein naar Amsterdam reden. In Amsterdam werden we hartelijk ontvangen door Sjoerd Stufkens en Rutger Thomas uit het AMC, waarbij we na een borrel in de Pullitzer Bar opnieuw erg lekker gedineerd hebben, dit keer in restaurant Jansz.

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 10 september

In het AMC startte de dag op de operatiekamer met Gino Kerkhoffs met een open enkeloperatie. Hierna volgde een posterieure enkelarthroscopie, waarbij tevens een OSG arthrodese werd uitgevoerd. Diezelfde middag vlogen we met de fellows naar Frankfurt, waarna we ’s avonds met Thomas Stein van de BG Unfallklinik Frankfurt hebben gegeten met een fraai uitzicht over de skyline van Frankfurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 11 september

De volgende ochtend stond in het ziekenhuis in Frankfurt een lock-down procedure op het OK-programma, waarbij Thomas Stein zeer uitgebreid de tijd nam om alles aan ons uit te leggen. We vervolgden de dag met een zeer interessante casus van een patiënt die geopereerd werd 2 weken na een knie luxatie. Bij de operatie stonden drie orthopedisch chirurgen aan tafel waarbij de posterieure root van zowel de mediale meniscus als de laterale meniscus, de VKB, de AKB en de MCL werden gereconstrueerd. Laat in de middag vertrokken we die dag naar Wiesbaden waar we ’s avonds werden ontvangen in een restaurant door Gian Salzmann.

 

 

 

 

 

 

Donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 september

In het Gelenkzentrum Wiesbaden hebben we met Gian Salzmann op de ochtend van donderdag 12 september meegekeken bij 3 arthroscopieen van de knie waarbij een ACI (autologous chondrocyte implantation) gepland stond in verband met defecten aan het kraakbeen, wederom zeer interessante casuistiek. Na dit OK-programma zijn we met de fellows naar het AGA congres in Mannheim vertrokken, waar een zeer uitgebreid programma aan presentaties werd bezocht met als knallende afsluiter een diner met feest op het congres.

 

 

 

 

 

 

Samenvattend; een fantastisch fellowship! Wilt u ook graag deelnemen aan een van de NVA Fellowships? Geef je dan op via dit inschrijfformulier.