Fellowship NL 2017 verslag

 

NVA Fellowship Nederland september 2017

Zondag 17 september 2017, start van een week vol mooie indrukken, veel leerzame momenten en volop gezelligheid. De aftrap vindt plaats met een verrassingsdiner in Sterrenrestaurant De Swarte Ruijter in de buurt van Hengelo. Na de overdracht en een verzorgd ontbijt door de voedingsassistente van het OCON kunnen we meekijken met simultane ok-programma’s van Roy Hoogeslag en Anne Vochteloo met scopische knie- en schouderchirurgie. Daarnaast krijgen we een goede indruk van de kliniek en werkwijze.

Daarna rijden we door naar Utrecht alwaar we de volgende dag in het St Antonius Ziekenhuis de remnant shaving technieken van Jacco Zijl hebben kunnen aanschouwen en konden assisteren tijdens diverse kniechirurgische ligamentaire ingrepen.

Alkmaar (Noordwest groep) was onze volgende gastheer. De powerpoint met te opereren casus stond voor aankomst al op onze mail, super! Na een gezellig diner worden we volledig begeleid naar het ziekenhuis door Freerk Jonkers, die ons samen met Dirk Jan Hofstee in de ochtend fraaie scopische en open ligamentaire kniechirurgie hebben laten zien. Daarnaast was het ook leerzaam te sparren over diverse aspecten van het orthopedische en medisch specialistisch vak met adviezen voor het leven. In de middag toonde Lucien Keijzer ons de kunsten van polsscopiën inclusief de scopisch geassisteerde four-corner-arthrodese en gaf tussen de bedrijven door nog een presentatie over TFCC letsels.

De tour vervolgde zich naar het Haagse Bronovo Ziekenhuis, dat zijn Koninklijkheid zowel uitte in de bijbehorende afdelingsnamen (de kinderziekenhuizen zijn er niets bij) als het scopische instrumentarium: “Dit is de Willem-Alexander. Maxima is nog wat pittiger.” Gelukkig hebben we er als fellows “de Amalia” aan kunnen toevoegen en is ons bezoek bij Ewout van Arkel en Jan Willem Swen niet onopgemerkt gebleven. Toppunt was toch wel de meniscustransplantatie die we te zien kregen.

De Koninklijke Reis zetten zich voort naar Apeldoorn, met hotel en restaurant tegenover Paleis het Loo, alwaar we met een groot deel van de Gelre-orthopedie-staf van het laatste avondmaal gedurende dit travelling fellowship hebben genoten. Eric Raven heeft ons op de afsluitende vrijdag scopische ingrepen van de bovenste extremiteit laten zien, waaronder polsscopie, elleboogscopie en schouderscopieën.

Onze overall-indruk is dat iedereen zijn best had gedaan om speciaal voor onze komst bijzondere ingrepen op het programma te zetten! De (digitale) notitieboekjes staan boordevol waardevolle tips, die we heel graag in de praktijk willen gaan brengen!

Dank aan alle gastheren en –vrouwen van de verschillende ziekenhuizen en aan de NVA voor de mogelijkheid aan dit fellowship deel te nemen en de uitstekende organisatie! Wij vonden het een zeer leerzame, leuke en gezellige week en kunnen dit travelling fellowship van harte aan al onze collega’s aanbevelen!

 

Nicole Heesakkers, Johan Pot, Anne Spaans

 

 

 

Login Status

Je bent niet ingelogd.