Scopiecursussen

Een van de belangrijkste doelstellingen van de NVA is het verbreiden en verbeteren van kennis en kundigheid van de arthroscopische chirurgie. Sinds geruime tijd worden daarom jaarlijks een drietal cursussen aangeboden door de NVA voor iedere arthroscopisch geinteresseerde arts. De drie cursus samen vormen een optimale voorbereiding op het uitvoeren van arthroscopische chirurgie. Voor ervaren arthroscopisten worden vanaf 2013 een tweetal cursus heel praktische cursus georganiseerd over de laatste ontwikkelingen in de knie en schouder arthroscopie (dit zijn respectievelijk scopie 4 en 5). Lidmaatschap van de NVA is geen vereiste voor deelname aan de cursus 1, 2 en 3, wel voor scopie 4 en 5.

Het onderwijs pallet is als volgt georganiseerd:

Arthroscopiecursus 1: Introductiecursus arthroscopie
Dinsdag 16 april 2019
Skills Lab OLVG Oost, Amsterdam

Deze basis cursus is bedoeld als introductie en eerste kennismaking met de arthroscopische chirurgie en is bedoeld voor ANIOS, assistenten in vooropleiding Orthopedie en AIOS Heelkunde. Het leuke van deze cursus is dat er aandacht wordt besteed aan de indicatie tot chirurgie, het lichamelijke onderzoek van knie en schouder en aan de basis beginselen van de arthroscopie.
Meer informatie over en/of opgeven voor  cursus

Arthroscopiecursus 2: Basiscursus scopie knie
Maandag 9 juli 2018
UMC Utrecht

In deze cursus wordt de arthroscopie van de knie behandeld. In een viertal voordrachten wordt ingegaan op technische aspecten, indicatie en tips and tricks. Weefsel behandeling te leren is een belangrijk aspect, en daarom wordt er gebruik gemaakt van anatomische preparaten. Doelgroep: jongerejaars AIOS Orthopedie na het afronden van de vooropleiding heelkunde en differentianten heelkunde / Traumatologie. Deze cursus is inmiddels verplicht voor iedere orthopedisch chirurg in opleiding en wordt zeer aanbevolen voor iedere arthroscopisch geïnteresseerde algemeen chirurg in opleiding.
Meer informatie over deze cursus
Deze cursus is volgeboekt!

Arthroscopiecursus 3: Basiscursus scopie schouder
Dinsdag 10 juli 2018
UMC Utrecht

In deze cursus wordt de arthroscopie van de schouder behandeld. Ook hier wordt ingegaan op indicaties, tips and tricks en techniek. Deze cursus is bedoeld voor de opleidings assistenten met enige arthroscopische ervaring. Doelgroep bestaat uit oudere jaars AIOS Orthopedie en differentianten Heelkunde / Traumatologie. Deze cursus is inmiddels verplicht voor iedere orthopedisch chirurg in opleiding en wordt zeer aanbevolen voor iedere arthroscopisch geïnteresseerde algemeen chirurg in opleiding.
Meer informatie over deze cursus
Deze cursus is volgeboekt!

 

De NVA ADVANCED COURSES
Deze beide cursussen zijn speciaal ontwikkeld voor ervaren arthroscopisten met een specifieke interesse. Tijdens de leden vergadering van 2010 bleek er veel behoefte aan cursus voor klare arthroscopisten. In samenwerking met de respectievelijke hoofdsponsoren hebben we daarom deze cursus ontwikkeld. Deze kadaver cursus biedt veel hands-on tijd. De cursus kenmerken zich door laagdrempelige kennisoverdracht met veel ruimte voor tips and tricks. Deze cursus is voor MSRC geregistreerde arthroscopisten met tenminste 5 jaar ervaring. In beide cursussen is plaats voor 10 deelnemers. Bij onvoldoende animo (<10) wordt de cursus doorgeschoven naar volgend jaar. Er wordt in verband met de actuele gedragscode omgang farmaceutische industrie een bijdrage gevraagd van 150 euro. Houdt u er rekening mee dat de avond van tevoren een diner en overnachting inbegrepen is.

Arthroscopiecursus 4: Advanced knee course
Woensdag 5 september 2018
Erasmus MC Skills Lab

Meer informatie over deze cursus

Arthroscopiecursus 5: Advanced shoulder course
Woensdag 7 november 2018
Erasmus MC Skills Lab

Meer informatie over deze cursus

Naast haar eigen scopiecursussen beveelt de NVA diverse cursussen aan. Voor een overzicht daarvan kijkt u hier.