meer over scopiecursussen

Een van de belangrijkste doelstellingen van de NVA is het verbreiden en verbeteren van kennis en kundigheid van de arthroscopische chirurgie. Sinds geruime tijd worden daarom jaarlijks een vijftal cursussen aangeboden door de NVA voor iedere arthroscopisch geïnteresseerde arts. Hieronder leest u hoe de cursussen worden ervaren door deelnemers of cursusleiders.

REACTIE SCOPIECURSUS 2 NOVEMBER 2021

De eerste Nederlandse heup arthroscopie cursus. De avond voorafgaand aan de cursus is er gegeten in het Euromastpark, waarbij kennismakingen en veel ervaringsuitwisselingen ideeën voor samenwerking in de toekomst zijn besproken. De volgende ochtend naar het wetlab van het ErasmusMC.

Na een start met een klein deel theorie, is de rest van de dag doorgebracht in het wetlab. 4 tafels met ieder twee heuppreparaten waren ter beschikking voor 8 cursisten en 6 leden van de faculty. Onder intensieve begeleiding is er de gehele dag veel besproken en zijn vele technieken doorgenomen en geoefend. Indicatiestelling, patiënt positionering en de verscheidene manieren en voor en nadelen van portal plaatsing zijn besproken en uitgevoerd, waarbij onder andere ook posterieure portal plaatsing en het gebruik van de Dienst portal werd getest. Hierna de zin van labrum fixatie en de verscheidene manieren van labrum fixatie doorgenomen, tevens met de evolutie van de verscheidene labrum fixatie technieken. Hierna is centraal verlaten en perifeer de cam resectie uitgevoerd , maar ook iliopsoas release en kapsel sluitingstechnieken geoefend. Gedurende de dag zijn meerdere momenten gebruikt om optimale indicatie stelling, ervaringen uit te wisselen en mogelijke wetenschappelijke trajecten te bespreken. Aan het eind van de dag heeft fysiotherapeut Mattias Middelkoop zijn zicht en ervaringen met revalidatie na heupscopie besproken. Al met al een dag met zeer veel uitwisseling van kennis over de heup arthroscopie, waar veel geoefend, maar ook zeer veel besproken is met een relatief kleine groep met bovenal een zeer goede sfeer.

Tom Piscaer

Cursusleider Heupcursus

INTRODUCTIECURSUS ARTHROSCOPIE 2021

Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie van Scopie 1: Introductiecursus Arthroscopie.